„Ja vždy hovorím, že každý človek má svoj názor na danú vec, každý človek vidí a chápe veci inak. Nikto nevie povedať, čo je správne a čo nie v systéme prírody, života a celého vesmíru. Možno si iba myslíme, že tá naša pravda je tá správna. To pripúšťam aj v mojom prípade – možno nemám pravdu a moje príspevky budú je len jeden veľký „blábol“. Ale vždy sa spýtam, či si aj ostatní pripúšťajú, že možno oni nemajú pravdu?“
Zipperle Cohanim
Zipperle sleduje svet

Slovenská kuchyňa nechutí Američanom, vraj je to hnus..



Občas mám rôzne chute na jedlá, ktoré poznám z detstva. Dobré bryndzové halušky, kus zatočeného údeného syra, či slovenský chlieb bez sladkých príchutí. Dlhé roky nebolo možné nič podobné zohnať, avšak poslednú dobu sa nájdu aj dovozcovia, ktorí voľajakým záhadným spôsobom dovezú Slovenské špeciality aj do Ameriky. Dokonca sa dá stretnúť aj s reštauráciu v ktorej kuchár zo Slovenska pripravuje tradičnú kuchyňu.

Keď sa nám narodilo druhé vnúča, rozhodol som sa spraviť posedenie pre okruh rodiny a známych tak, aby zažili niečo, čo ešte nezažili. Posedenie, kde by sa stôl prehýbal pod množstvom tradičných Slovenských jedál. Poviem Vám, veru nebola to jednoduchá úloha. Na niektoré potraviny bolo potrebné čakať, iné sa nemohli k nám ani dovážať. Napríklad také makové slíže, koláče. Nakoniec sa mi podarilo zohnať človeka, ktorý dokázal všetko doviesť na zákazku, dokonca čerstvé. Stálo to teda hodne peňazí, niektoré veci stáli aj dvadsať násobne viac ako na Slovensku. Niet sa čomu čudovať, veď išlo o také malé pašovanie, ale stálo to za to.

Dostal sa mi do rúk skoro čerstvý dvojdňový chlebík, bryndza i makové koláče. Moja radosť bola neskutočná, zo všetkého som musel ochutnávať ako malý chlapec. Musím sa priznať, skoro všetko mi chutilo inak, ako som si to pamätal. Až vtedy som si uvedomil, že detské chute sú úplne odlišné ako chute dospelého, či skôr starého človeka. Už to nebolo úplne ono, ale bola to zmena a jedno veľké prekvapenie pre rodinu a známych.

Prekvapenie? To sa žiaľ nekonalo podľa mojich predstáv. Najprv to vyzeralo celkom dobre, ľudia prišli a obdivovali plné stoly jedla, ktoré nepoznali. Niektorí ochutnali a netvárili sa príliš nadšene, dokonca iní sa báli aj ochutnať, veď to bolo vraj z východnej Európy, kde sa z jedla dá otráviť. Musel som všetkým vysvetľovať, že to je tradičná kuchyňa mojich predkov a nič im nehrozí. Kvalitou sú tieto výrobky a suroviny mnohokrát na vyššej úrovni ako klasické domáce. Samozrejme neverili, dokonca sa báli, či nie sú rádioaktívne, veď neďaleko je Černobyľ. Stále sa pýtali, či naozaj tie veci nie sú nezdravé.

Čo som sa ich napresviedčal, že nech len ochutnajú. Nakoniec skoro všetci ochutnali, ale nikto sa nepustil s nadšením do jedla. Moje nadšenie sa rýchlo stratilo, chleba im prišiel bez chuti a divný, makové koláče sa zasekávali do zubov, bryndza vraj neskutočne smrdela a aj na takú kačicu s lokšami sa nikto nechytil. Vraj chutila po blate. Stál som tak a rozmýšľal, čo na to všetko povedať a v tom prišla za mnou manželka, chytila ma za ruku a pošepkala mi, že nech sa nehnevám, ale bolo by dobré, keby sme si dali doviesť z reštaurácie nejaké hamburgery a pizzu. Nech nám návšteva nehladuje a tak sa aj stalo. Neskôr som si uvedomil, že za všetko môžu i tak len predsudky z neznalosti, mnohí si mysleli, že obilie na pečenie chleba na Slovensku sa melie v ústach a vypľúva do veľkého hrnca ako to videli u Afrických kmeňov a následne sa pečie na kuse plechu.

Keď už všetci odišli, gazdiná odpratávala jedlo a upratovala celý dom sadol som si na terasu k manželke, ktorá pozorovala mesiac. Zapálil som si fajku a mlčal som celý sklamaný. Veru, takto som si to naozaj nepredstavoval. Prvá prehovorila moja drahá polovička, že nech si to nepripúšťam, že iný kraj značí iné chute. Ani neviem ako, so mňa vyhŕklo: „Ale do piči, vraj nezdravé jedlo! Priam toxické! Ľudia sa tú napchávajú somarinami, všetko umelo ochutené, samé polotovary..“ V tom ma prerušila manželka, nemám sa rozčuľovať, nemá to význam. Mávol som rukou a radšej odišiel som spať.




Ešte dva dni ma potom trápilo, ako to celé dopadlo, ale malo to jednu výhodu, celý týždeň som jedol samé jedlá známe z detstva. Sám! Totiž nechutili ani mojej manželke, ani deťom, ani vnúčatám, ani pomocníkom okolo domu..

Pri šírení článku na nekomerčné účely, je vždy potrebné uviesť zdroj s aktívnym spätným odkazom!

PS: V texte možno nájdeš gramatické chyby, štylistické prehrešky. Ospravedlňujem sa za to! Som bežný človek a nie spisovateľ, alebo gramatický korektor. Moja slovenčina je žiaľ veľmi chabá, školy som absolvoval v štátoch, kde žijem skoro 50 rokov. Niektoré chyby vznikli aj počas prekladu do Slovenského jazyka, prižmúrte prosím jedno očko. Ďakujem!
Zipperle Cohanim   |   05. 12. 2012   |   Komentáre: 5   |   Počet videní: 14536

Diskusia k článku

Meno (05. 12. 2012) | dobreazdravo.sk
Nič si z toho nerob, už aj na Slovensku je to tak. Syntetické potraviny so syntetickými príchuťami ľudia majú radšej, ako poctivé slovenské jedlá. Ale nič nie je také zlé, ako to vyzerá na prvý pohľad. http://dobreazdravo.sk emka (05. 12. 2012) |
no. jedlo je len a iba zvyk. ak niekto je od malicka dazdovky, chuti mu to cely zivot. ak niekto sushi, tak mu nebudu chutit rezne. takze jedlo nebolo zle, len ine.. americania vo vseobecnosti nemaju sajn o kvalite jedal, potravin, chutiach. kym to nie je stiplave, alebo slane, ci mastne, nema to chut. oni to proste nevedia rozoznat. nie su kulinari. vsetko je take papundeklove.

toto nie je problem. problem je, ze sa boja chytit do ruky nieco, co im reklama, alebo trh nenakazal. ved ked to je v reklame, tak to musi byt dobre. a pri tom amerika ma katastrofalnu stravu. majoneza je v obchode v beznom regale, ovocie a zelenina je jednej nevyraznej chuti. ked clovek kupuje produkt v ktorom caka vajcia, alebo syr, musi pozerat ci tam je napisane real eggs, alebo real cheese.

americania konzumuju vo vseobecnosti strasne vela chemie. preto su ich tela take rozbite, chorlave. ved ked stoji hungry man jedlo (kusok masa? kasa, kolac, omacka) nejaky 1-2 dolare?.. co v tom je? maso urcite nie. ale pisu to tam, tak je to ok. za obed si davaju vitaminy a skrinky maju plne vselijakych doplnkov.. oni proste nechapu, ze strava moze byt vyzivna aj bez nich.

ono mohol byt problem aj v pripravenych jedlach. mne chuti gulas, spisske parky, alebo bryndza presne tak rovnako ako kedysi. ten isty obed by na slovensku chutil urcite inac.

este ma rozosmial nazor, ze bryndza smrdela. ale ze jedia v pizzi a hamburgeroch geneticky upravenu muku, nadopovane maso a pod. to nevadi. co bryndza je pritom liek!

dal by som si s autorom velmi rad nejake halusky s dobrym pivom. pacia sa mi takyto ludia, ktori si uzivaju dobre jedlo, zivota.. autor bude raz umierat s usmevom na perach ze prezil stavnaty zivot.. podla hesla: umriem na 100%, zijem na 100%! zelam mu vela zdravia a dobreho jedla!Miroslav (07. 12. 2012) |
No neda mi nenapisat, ze po tom, co som mal moznost si precitat o americkej strave a sucasne aj vidiet v dokumentarnych videach, tak by som mal velku obavu vlozit nieco americke do ust. Je to sama atrapa, kecupy a ktovieco este z kukurice, sama umelina, ale dobre ochutena. Statistiky hovoria za vsetko. Tak nevesaj hlavu, aj u nas sa to pomaly meni, ale stale je vacsina ludi, ktori polotovary odmietaju jest a davaju prednost domacej strave. Dakujem za dobry clanok, zasa som hrdsi na to, kde zijem. solium (07. 12. 2012) | Klobuk
dolu, ze aj po tolkych rokoch emigracie sa viazete na korene a tradicie, prajem Vam vela zdravia!!Jaroslav (19. 05. 2013) | Pekny clanok
My na slovensku s velkym S. Mame urcite tie najkvalitnejsie jedla. Takze som rad kde zijem

Najčítanejšie články v tejto rubrike
Kategória: Zipperle sleduje svet | Dátum: 19. 04. 2013 | Komentáre: 14 | Počet videní : 19768
Kategória: Zipperle sleduje svet | Dátum: 23. 09. 2013 | Komentáre: - | Počet videní : 18750
Kategória: Zipperle sleduje svet | Dátum: 19. 10. 2012 | Komentáre: 7 | Počet videní : 17414
Kategória: Zipperle sleduje svet | Dátum: 05. 12. 2012 | Komentáre: 5 | Počet videní : 14536
Kategória: Zipperle sleduje svet | Dátum: 21. 06. 2012 | Komentáre: 3 | Počet videní : 14343
Najnovšie články
Kategória: cirkev a náboženstvo | Dátum: 31. 12. 2013 | Komentáre: 6 | Počet videní : 20952
Kategória: moc peňazí | Dátum: 30. 12. 2013 | Komentáre: 2 | Počet videní : 6856
Kategória: neprispôsobiví občania | Dátum: 24. 09. 2013 | Komentáre: 5 | Počet videní : 18518
Kategória: Zipperle sleduje svet | Dátum: 23. 09. 2013 | Komentáre: - | Počet videní : 18750
Kategória: moc peňazí | Dátum: 23. 07. 2013 | Komentáre: 2 | Počet videní : 18865
Kategória: politické šarvátky a kríza | Dátum: 20. 07. 2013 | Komentáre: 5 | Počet videní : 6953
Zipperle odporúča
Dátum: 12. 11. 2012 | Komentáre: 24 | Počet videní : 9481
Dátum: 11. 11. 2011 | Komentáre: 6 | Počet videní : 11172
Dátum: 24. 04. 2012 | Komentáre: 4 | Počet videní : 14224
Dátum: 19. 04. 2013 | Komentáre: 14 | Počet videní : 19768
Dátum: 27. 09. 2012 | Komentáre: 3 | Počet videní : 20041
Dátum: 06. 07. 2012 | Komentáre: 29 | Počet videní : 20803
Dátum: 03. 05. 2012 | Komentáre: 10 | Počet videní : 20950
Dátum: 02. 11. 2011 | Komentáre: 9 | Počet videní : 21166
Dátum: 18. 07. 2012 | Komentáre: 9 | Počet videní : 25971
Dátum: 18. 10. 2011 | Komentáre: 25 | Počet videní : 28018